Interview 'Haarlem Dagblad'
'Meer' big band festival


De Spirit van Jazzmania

Eerdere winnaar doet voor de vijfde keer mee


Het liefst had Meer Jazz-voorzitter Alex de Leeuw gezien dat Peter Guidi zitting had genomen in dejury van hét Haarlemmermeer Nationaal Bigband Concours. De bandleider van Jazzmania Bigband heeft al drie keer gewonnen en is één keer tweede geworden. Mooi plan voor volgendjaar. Belogen als Guidi is, had hij zijn bigband al lang ingeschreven voor het concours.
Jazzmania, de bigband van de Arnsterdamse Muziekschool, heeft waarschijnlijk het grootste verloop van Nederland. De meeste muzikanten stromen binnen een paar jaar door naar een conservatorium. ”Gelukkig stappen ze nooit met z’n allen tegelijk op”, zegt Guidi lachend. “Maar om de zoveel maanden zijn er wel ene of vier die naar het conservatiorium gaan en worden ingelijfd door de bigband daar.”
Als een ware talentscout heeft de van oorsprong Schotse fluitist met Italiaanse ouders zich de algelopen twaalfjaar hard gemaakt voor het jonge jazztalent in Amsterdam. Het aantal workshops dat hij geeft is uitgegroeid van één naar vijf en inmiddels zijn er ook twee bigbands, Jazzmania is het paradepaardje. Een van de supertalenten is de achttienjarige Joris Roelofs. Deze altsaxofonist/klarinettist won in zijnjeugdige loopbaan al het Prinses Christina Concours en de Pim Jacobs Muziekprijs.
Apetrots is Guidi op de talenten in zijn big band. Hij heeft een duidelijke filosofie. Ze moeten zoveel mogelijk podiumervaring opdoen. “Net als een plant die je in de zon zet om ‘m te laten groeien. Aan mij de taak zoveel mogelijk zonlicht te vinden. Dus grijp ik elke gelegenheid aan am die jongens de planken op te krijgen.” Ook heel belangrijk de ‘spirit’. “De bigband moet levendig zijn, swingen. En plezier hebben, maar wel met een serieuze ondertoon.”
De combinatie van talent, ambitie en speelplezier is de reden, zo vermoedt Guidi, dat Jazzmania regelmatig het podium deelt met professionele jazzmuzikanten. Vorige maand soleerde gitaar virtuoos Jesse van Ruller bijvoorbeeld tijdens hun maandelijkse optreden in het Ainsterdamse Pompoen. Guidi: “We zijn dan wel duidelijk een studentenorkest maar die ‘spirit’ waar ik het net over had, spreekt veel muzikanten aan. Daar ben Ik heel blij mee. Voor mijn leerlingen is het een fantastische gelegenheid om met profs samen te spelen. En voor hen is het goed am te zien wat er zoal rondloopt aan jong talent.”
Het deelnemen aan concoursen vindt Guidi van groot belang voor dat jonge talent. “Ze hebben een doel, het stimuleert ze om extra hard hun best te doen. Het is verschrikkelijk spannend. Oak voor rnij. Ik voel ontzettend met m’n muzikanten mee. Het verschil is alleen dat ik mets van m’n zenuwen mag laten blijken en zij wel!”
Er staat nogal wat op het spel in Hoofdorp. Jazzmania is uitgenodigd voor een festival in Budapest en het prijzengeld is hard nodig am dit te kunnen bekostigen. Guidi: “Wij worden niet gesubsidieerd door de gemeente Amsterdam. jammer, want we vertegenwoordigen de gemeente toch regelmatig, ook internationaal. Wel hebben we onlangs een kleine bijdrage gekregen van het sociale fonds van Buma Stemra, zodat we muziek konden kopen. Voor verdere inkomsten is prijzengeld van wedstrijden belangrijk. Van het geld dat we vorig jaar in Hoofddorp wonnen, komt in november een nieuwe cd uit.”
Heeft Guidi eigenlijk al bedacht met welk programma hij van plan is het concours te gaan winnen? “Dat ga ik je niet vertellen, want voor je het weet gaat de concurrentie ermee aan de haal, ha ha. Het repertoire stel Ik in overleg met de band samen. Uiteindelijk ben Ik degene die de beslissingen neemt, maar als een van de muzikanten iets wil proberen, graag. Soms wissel ik ook tijdens het optreden nog nummers, afhankelijk van de sfeer. Dat is nou het leuke van jazz. Het is geen veilige muziek. Alles is open, niemand kan doen wat jij kunt en je doet nooit hetzelfde. Of, zoals Ik iemand ooit hoorde zeggen: jazz is het geluid van de verrassing.”

Jazzmanla Blgband, zaterdag 25 mel, 17.15 uur, Raadhuisplein podiwn B.
MICHELE ELKERBOUT

Back